Ikea wil onafhankelijk worden van energie

  • Project : Vervanging verlichting parkeergarage Ikea Amersfoort
  • Doel : Onafhankelijk worden van energie
  • Toepassing : Plaatsing van 1750 LED buizen
  • CO2                                   -/-     195.412 kg/jaar
  • Energiekosten                 -/-       29.157 €/jaar

In de IKEA vestiging in Amersfoort zijn de bestaande TL-buizen vervangen door LED-buizen. Een pilot die helemaal past in het streven van IKEA naar het onafhankelijk worden van energie. De keuze voor de LED buizen van Triple-A LED is vooral gemaakt vanwege de manier waarop het project werd begeleid. “De kwaliteit van de LED buizen staat buiten kijf, maar wat vooral de doorslag heeft gegeven is dat de tijd genomen kon worden om naar de beste oplossing te zoeken”

Met 359 winkels in 44 landen is IKEA al meer dan 70 jaar een begrip als aanbieder van een ruim assortiment van goed ontworpen, functionele woninginrichtingsproducten tegen zo laag mogelijke prijzen, zodat zo veel mogelijk mensen ze kunnen betalen. Wie heeft er niet een product van IKEA thuis staan, hangen of liggen?

IKEA streeft naar een positieve impact op de mensen en de planeet. Al jarenlang leggen ze zich toe op de zuinige omgang met middelen en het bevorderen van een beter dagelijks leven voor de mensen. Een jaar na de lancering van hun duurzaamheidsstrategie “People & Planet Positive” zijn ze al flink opgeschoten.

Vandaag is meer dan 2/3 van hun katoen afkomstig uit duurzamer bronnen. Er staan nu meer dan 550.000 zonnepanelen op IKEA gebouwen over de hele wereld. Daarmee kan je ca. 130 voetbalvelden bedekken en in de jaarlijkse elektriciteitsbehoeften voorzien van 20.300 woningen. Met de 12 miljoen LED lampjes die ze vorig jaar verkochten kunnen hun klanten in totaal 86 miljoen euro besparen op hun jaarlijkse energierekening in vergelijking met gloeilampen. Maar ze zijn nog niet klaar. Dit was nog maar een begin…

Onafhankelijk worden van energie

IKEA wil een positieve impact creëren op het milieu. Daarom streven ze ernaar om tegen 2020 volledig op hernieuwbare energie te draaien en evenveel hernieuwbare energie uit bijvoorbeeld de wind en de zon te halen als ze verbruiken. Ze werken ook aan de energie-efficiëntie van hun gebouwen, om rond te komen met minder energie.

In dat kader kwamen IKEA en Triple-A LED eind 2013 met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van LED verlichting. ‘De goedkoopste stap naar LED en waar het meest te besparen, leidden naar de parkeergarages’, zo vertelt Rob van der Pluijm, Country Maintenance Manager bij IKEA Beheer en verantwoordelijk voor een regio met 6 (bestaande) vestigingen. ‘De vestiging Amersfoort loopt wat dat betreft voorop en heeft het budget om goede led verlichting aan te schaffen’, zo vult collega Ronald Kok aan. Hij is Manager Technische Zaken aldaar en belast met de werkelijke keuze en implementatie.

“Wat IKEA heel erg heeft aangesproken in Triple-A LED is het feit dat we in het voortraject de ruimte hebben gekregen om diverse soorten buizen te testen”, zegt Ronald. ‘Natuurlijk waren we ook erg onder de indruk van de kwaliteit van de LED’s en vooral de hoge kleurvastheid’. ‘Ook het prijsniveau is gemiddeld en zeker goed in verhouding tot de kwaliteit’, vult Rob aan.

Eigenlijk gaat het om het geheel van het product in combinatie met de manier waarop Niek Vink, Agent van Triple-A LED BeNeLux, het proces heeft begeleid.

‘We zijn zeer verguld met IKEA als klant en het feit dat zij ons als leverancier hebben uitgekozen, aldus Niek. Dat zegt ons genoeg!

Dit bericht is gepost in Retail. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *