TRiALED GmbH en de kwaliteit van de LED.

De productie van LED’s is een gecompliceerd proces. Afwijkingen in helderheid en kleur zijn onvermijdbaar. Het is onmogelijk om twee 100% identieke LED’s te produceren, een kleine afwijking in kleurtemperatuur en helderheid is er altijd. Dit verschil kan duidelijk worden wanneer meerdere LED’s in één lamp of armatuur ondergebracht worden.

Om deze verschillen inzichtelijk te kunnen maken zal de fabrikant de LED’s na productie altijd sorteren. Dit proces wordt “binning” genoemd. De LED’s worden gesorteerd op kleur en helderheid en volgens vastgestelde parameters in bakjes (“bins”) gedaan waarbij de lichtintensiteit per bakje vergelijkbaar is (zie de link onderaan dit artikel voor een filmpje van LED fabrikant Ledi over dit onderwerp). Dit proces vindt meerdere keren plaats en telkens wordt de afwijking kleiner.

De exacte gewenste kleur kan middels x- en y-coordinaten in het zogenaamde CIE kleurdiagram vastgesteld worden.

Meneer David MacAdam heeft in 1942 in dit kleurdiagram een aantal ellipsvormige bereiken gedefinieerd om de consistentie van verschillende kleuren te kunnen meten en beoordelen. Deze MacAdam ellipsen of SDCM ellipsen (“Standard Deviation Color Matching”) geven in een aantal “stappen” de afwijking weer van de exacte gewenste kleur en helderheid.

Hoe kleiner het aantal MacAdam steps (stappen) des te kleiner de afwijking.

Na 32 keer sorteren is een zogenaamde “full binning” gerealiseerd. De onderlinge afwijkingen in kleur en helderheid van de LED’s in deze “bin” zijn met het menselijk oog niet te onderscheiden. De LED’s in deze bin hebben de aanduiding “MacAdam steps 1”.

Als er niet 32 keer maar 24 keer gesorteerd wordt, is de onderlinge afwijking nog steeds voor het menselijk oog niet zichtbaar, alleen meetbaar. We spreken van MacAdam steps 2.

Vanaf MacAdam step 3 kan een geoefend en gevoelig menselijk oog onderscheid zien.

 Het behoeft geen verdere uitleg dat de LED’s met MadAdam steps 1 en 2 van hogere kwaliteit (lees : kleurconsistentie) zijn dan de LED’s met hogere step indeling. Ze zijn daarmee ook schaarser.  MacAdam 1-3 SDCM is geschikt voor de meest binnenomgevingen. MacAdam 3-5 SDCM wordt voornamelijk gebruikt voor buitenomgeving.

Geringe onderlinge verschillen in kleur en helderheid zijn met name belangrijk bij die verlichtingstoepassingen waarbij meerdere lichtbronnen in een ruimte dicht bij elkaar geplaatst zijn.

TRiALED GmbH is een Duitse fabrikant van hoogwaardige LED producten die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan.

TRiALED gebruikt voor al haar LED producten vrijwel uitsluitend MacAdam step 1 LED’s. In uitzonderlijke gevallen (soms zijn ze niet leverbaar) wijkt men uit naar MacAdam step 2 LED’s. Als er alleen step 3 LED’s beschikbaar zijn wacht men op een volgende productiebatch.

Hiermee wordt de kleurconsistentie gewaarborgd van de verschillende LED’s die in 1 lamp of armatuur geplaatst worden. Maar ook garandeert het dat, als er in een ruimte een lamp vervangen wordt door een zelfde type, of een uitbreiding plaatsvindt, er geen verschil in kleur en helderheid te zien is.

Tot slot : behalve kwaliteitsverschillen binnen de producten van één fabrikant, bestaan er ook kwaliteitsverschillen tussen producten van verschillende fabrikanten. Mindere kwaliteit LED’s kunnen al na enkele duizenden branduren kleurverschil laten zien. TRiALED GmbH gebruikt uitsluitend de LED’s van 2 gerenommeerd fabrikanten : Seoul en Samsung.

TRiALED GmbH is één van de toeleveranciers van kwaliteits  LED producten van Triple-A LED.

https://www.youtube.com/watch?v=VRI5CDnBfCo