Verbod op kwikhoudende HID-lampen (HQL en HPL)

HID lampen

Officieel is het doek voor kwikhoudende HID lampen (zoals HQL en HPL) al per 13 april 2015 gevallen.

Dat houdt in dat dit type lamp niet meer verkocht mag worden. Oorspronkelijk gold dit verbod al vanaf 2010 maar er is vrijstelling verleend tot 2015. Dat betekent echter niet dat al deze lampen inmiddels verdwenen zijn. Integendeel. Er hangen nog grote aantallen van dit type lamp en er worden ook nog steeds oude voorraden verkocht. Er zijn echter verschillende redenen om toch de nog werkende HID lampen spoedig te vervangen. De verkrijgbaarheid wordt steeds moeilijker (en duurder) en het aankopen ervan is in feite illegaal. Het helpt mee de CO2 uitstoot te verminderen. En niet in de laatste plaats : er is enorm veel te besparen op de stroomkosten !

HID lampen verboden
HID lampen verboden

Kwik is een metaal dat zeer nadelige effecten kan hebben op het milieu en de volksgezondheid. Het komt in grote mate voor in de bodem en in het oppervlaktewater. Van al het kwik dat voorkomt in het milieu is ruim de helft oorspronkelijk afkomstig van kwikhoudende producten. Het verbod op de handel in deze producten moet de  hoeveelheid kwik in het milieu sterk terugdringen.

Een goed alternatief voor kwikhoudende gasontladingslampen.

Kwikhoudende gasontladingslampen worden vaak gebruikt in zogenaamde klokarmaturen. Ze zijn vooral te vinden in fabriekshallen, magazijnen, loodsen en werkplaatsen. Over het algemeen hangt de verlichting op grote hoogte en lastig te bereiken locaties. Voor dit type klokarmatuur bestaat een heel goed alternatief. LED High-Bays zijn een uitstekend alternatief voor kwikhoudende gasontladingslampen. Bij een gelijkblijvende lichtopbrengst verbruikt de LED High-Bay tot 70% minder stroom. Daarnaast heeft de LED-lamp een levensduur tot wel 80.000 uur, wat acht keer meer is dan die van gasontladingslampen. Daarbij komt dat de terugval in lichtopbrengst over de levensduur aanzienlijk geringer is. Ook het opwarmen zoals we dat kennen van de gasontladingslampen is niet meer nodig. Na inschakelen is er vrijwel direct licht. Al met al is de LED High-Bay op meerdere manieren goed voor het milieu en voor de portemonnee.

van HID naar LED
van HID naar LED

 

 

 

 

 

Het aanbod.

Triple-A LED biedt een range aan LED High-Bays varierend van “good value for money” tot “absoluut top”.

  • 101 tot 155 lm/W
  • 34 tot 250 Watt
  • 3.965 tot 35.500 lumen
  • > 50.000 tot > 80.000 uur
  • 3000K, 4000K of 5000K
  • 3 tot 7 jaar garantie

Er zijn ook HACCP gecertificeerde armaturen beschikbaar speciaal voor de voedingsmiddelen industrie.

Neem contact met ons op en laat u adviseren. Wij maken graag een lichtplanberekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *