Notice: Undefined index: verify_cf7 in /home/vinkmtib/domains/triple-a-led.nl/public_html/wp-content/plugins/zero-spam/integrations/contact-form-7/contact-form-7.php on line 113
Mkb moet verplicht energie besparen - Triple-A LED

Mkb moet verplicht energie besparen

Moet u ook vóór 2020 verplicht aangeven welke energiebesparingsmaatregelen u neemt conform de Wet Milieubeheer ?

 

Telegraaf Financieel
15 februari 2018

VOLDOEN AAN DE WET BESPAART €400 MILJOEN

Mkb moet verplicht energie besparen
door Wouter van Bergen

Zo’n 100.000 bedrijven moeten voor 2020 verplicht aangeven welke maatregelen ze nemen om te voldoen aan de energiebesparingseisen uit de Wet Milieubeheer. Dat hebben de partijen achter het Energieakkoord afgesproken.

De maatregel, die met name het MKB treft, moet helpen het doel van een jaarlijkse energiebesparing van 100 petajoule te realiseren dat is afgesproken in het Energieakkoord. Dat is volgens de borgingscommissie van het akkoord haalbaar, mits onder andere de Wet Milieubeheer strenger wordt nageleefd. Zo zou een goed deel van de laatste ontbrekende 25 petajoule aan energiebesparing toch gerealiseerd kunnen worden.

De wet, die 25 jaar bestaat, verplicht bedrijven besparingsmaatregelen die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend uit te voeren. Hoewel het vaak om simpele maatregelen als het inschroeven van ledlampen gaat, komt daar in de praktijk weinig van terecht. Veel bedrijven kennen de wet niet en gemeenten handhaven matig, ondanks dat handhaving in het Energieakkoord is aangewezen als een manier waarop veel bespaard kan worden.

Om daar verandering in te brengen, willen de partijen nu een ’omgekeerde bewijslast’ invoeren in de naleving, schrijft de SER in een verklaring. Volgens MKB Nederland valt de bureaucratie echter mee en gaat het om een simpel digitaal systeem, waarin ondernemers zelf eenmalig aangeven welke energiebesparingen ze hebben genomen. Ze worden geholpen door lijsten die per sector aangeven welke besparingen binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Bedrijven die niets melden, wacht bezoek van de inspectie.

Volgens Ed Nijpels, voorzitter van de borgingscommissie, verdienen bedrijven samen €400 miljoen als ze voldoen aan de wet. „Energiebesparing blijft een feest voor de portemonnee. Dit zijn allemaal maatregelen die een bedrijf binnen vijf jaar terugverdient.”

Een tweede maatregel die de commissie neemt, is dat zij actief gaat ingrijpen waar gesteggel tussen Rijk en provincie ervoor zorgt dat windmolenprojecten op land vertraging oplopen. Als de maatregelen worden doorgevoerd, zijn volgens hem de doelstellingen van 14% duurzame energie in 2020 en 16% in 2023 daadwerkelijk haalbaar. „In 2023 zouden we uitkomen op een reductie van 17,3%.”

Minister Wiebes (Economische Zaken) zegt ’heel blij’ te zijn „dat doelen van het Energieakkoord weer binnen bereik komen”. „Dat hebben we ook wel nodig, want het Klimaatakkoord bouwt hier op voort. Alle inzet is nodig, want eenvoudig wordt het niet.”

 

Triple-A LED is u graag van dienst op het vlak van LED verlichtingsoplossingen.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *